Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, inşaat sektör temsilcileri ile “İnşaat İşleri İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi.
Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, inşaat sektör temsilcileri ile “İnşaat İşleri İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi.
Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Belediyesi Veysel Belgin Gençlik Merkezi toplantı salonunda inşaat sektör temsilcileri ile “İnşaat İşleri İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi. Toplantıya; Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Buluç, İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin, Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Bozgan, Türk Telekom İl Müdürü Mustafa Yiğitbaş, Aksa Fedaş İl Müdürü Yusuf Ziya Altuncu, Bingöl Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ömer Berdibek, Bingöl Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Erhan Ketenalp, Bingöl Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürü Hikmet Çarkçı, Yapı Denetim Firmaları ile inşaat sektöründe çalışan müteahhitler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Yücel Barakazi, “Yakın zamanda inşaat sezonu başlıyor. Yapılacak ve yapılması gerekenlerle ilgili gerek iş adamları, gerekse belediyemiz açısından bunları konuşmak, değerlendirmek, birbirimize fikir vermek, öneride bulunmak, bu konudaki ilkelerimizi belirlemek üzere inşaat sektörü temsilcileri ile toplanmış bulunuyoruz. Belediye olarak bizim sizlerden bir takım beklentilerimiz var. Diğer kamu kurumlarının da bir takım beklenti ve önerileri var. Bizler bunun ortaya çıkıp çözmek üzere bir araya geldik. Sizlerin beklenti ve önerilerini dinleyeceğiz. Bunun sonucunda da ortak bir noktaya varacağız. En azından başlayarak olan inşaat sezonunu daha güzel ve daha uyumlu bir şekilde şehre faydalı olacak bir şekilde sonuçlandırmayı düşünüyoruz. Bazen yüzde yüz bildiğimiz işlerde es geçtiğimiz, önem vermediğimiz oluyor. Bunları tekrar hafızalarımızda canlandıralım, konuşalım, yüz yüze gelelim. Eksiklikler varsa bunları birlikte tespit edelim. Öneri ve istekler varsa da bekliyoruz. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İzinsiz kazılara kesinlikle müsaade edilmeyeceğinin altını çizen Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Bozgan, “Belediyemiz almış olduğu bazı kararlar var. Yapılan inşaatlardan Bingöl İl’inde yaşayan herkes etkileniyor. Bu nedenle izinsiz olarak yapılacak herhangi bir kazı ve çalışmalara kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Sizler kurallara uyacak, belediyemizde gerekli denetlemeleri yapacaktır. İnşaat sulama işlemlerinde içmesuyu şebekesinden su kullanılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. İnşaat kazılarında çıkan hafriyatların kesinlikle belediyemizin belirlediği döküm alanlarına yönlendirilmesi gerekiyor, müteahhitler olarak bunu sizin de takip etmeniz gerekiyor. Belediye ekiplerimizde bu hafriyat işlerini takip edecektir. Şehrin görünümüne kötü bir izlenim vermemek için bu kurallara hepimizin uyması gerekiyor” dedi.
İnşaat çalışmalarında yapı ruhsatı verilme aşamasına kadar Türk Telekom’un dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Türk Telekom İl Müdürü Mustafa Yiğitbaş, “İnşaat sektör temsilcileri ile bir araya gelmek ve koordinasyonun sağlanması çok önemli. Altyapısı bitmiş, üstyapı çalışmaları hızla devam eden ve bitmek üzere olan bir şehirde artık estetik olarak güzel görünen bir kentte birlikte yaşama arzusu hepimiz için önemlidir. Türk Telekom olarak Türkiye’de ilk 8 İl’in içerisindeyiz. Tamamen fiber dönüşümünü sağlanmış, fiber kent haline gelmiş akıllı kent altyapısına hazır bir vaziyete gelmiş bir şehiriz. Bu çok sevindirici bir durum. Ancak bununla birlikte binalarımızda ankastre sistemlerine ve yönetmeliğine uyulmadığı için kablolarımı dışarıdan gidiyor. Çok yeni yapılan binalarda içerden kablolama yapılmış borularla döşenmiş hale geliyor. Bu da hiçbir tablo oluşturmuyor. Kentsel dönüşümün bu kadar hızlı olarak işlediği bir şehirde bu işleri de paralel olarak götürmekte fayda var. Binaların yapı ruhsatının verilmesine kadar bizler Türk Telekom’un müdahil olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Şantiye şeflerinin inşaatın başında olması gerektiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Buluç, “Hafriyat, Bingöl için üstesinden gelmemiz gereken bir sorun. Yapı denetim firmaları ile ilgili yaptığımız denetimlerde en önemli eksiklerden biri kazı ruhsatının alınmaması. İnşaatlarda şantiye şefinin mutlaka olması gerekiyor. Geçen yıl iyi bir denetim periyodu yakaladığımıza inanıyorum. Bu yıl inşallah bunu arttırmayı düşünüyoruz. Proje tadilat problemlerimiz var. Mevcut projeyi uyguladıktan sonra tadil ediyoruz. Bu çok eskiden kalan bir zihniyet. Proje tadilatları belediye onayladıktan sonra uyulamaya geçilmesi gerekiyor. Şantiye şeflerinin mutlaka inşaatın başında olması lazım. Ustalık belgesi olmayanları çalıştırmamanız gerekiyor. Geçici olarak ustalık belgesi vermiştik. Şuanda kalıcı olarak ustalık belgesi veriliyor. Bunun için talep bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yapılacak binaların tekniğine uygun yapılması gerektiğini söyleyen İl Afet ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin, “Bingöl deprem boyutu ile iki fay hattının tam ortasında kalıyor. İlimizde yapılacak yapıların sağlam ve tekniğine uygun bir şekilde yapılmasını istiyoruz. Tüm köy konutları Bingöl Üniversitesi’nin arka kısmında yapıldı. Bizler bu sorunla olabildiğince boğuşamaya çalışıyoruz. Kurum olarak Yeni İmar Revizyon Planı’nın kesinleşmesini bekliyoruz. Tek katlı konutlarda yaklaşık 13-14 adadan meydana geliyor. Bunlarla ilgili 6-7 adanın düzenlemesini biz kurum olarak yaptık. Ancak İmar Revizyon Planı ile çakışma olmasın diye özellikle şuanda belediyeye bir kısmını gönderdik. Diğer kısmını da İmar Revizyon Planı’nın kesinleşmesi ile birlikte göndereceğiz, çalışmalarımız devam ediyor. Şuanda özellikle Jandarma ve Bingöl Üniversitesi’nin arka kısmında kalan 2 kat 4 daireli konutlarımız var. Buralarla ilgili zaman zaman vatandaşlar, bazen de yüklenici firmalardan yetkililer kurumdan soruyorlar. Afet konutları ile ilgili 2 yıl ödemesiz 18 yılda geri ödemek üzere 20 yıllık devlet bir kredi sağladı. Burada herhangi bir faiz söz konusu değil. Yıl içeresinde ödenmeyen taksitlere yüzde 5 faiz uygulanıyor. Yeni yapılacak yapılarda belediyemizin imar çaplarına da uygun olması gerekiyor. Buna uyulmadığı taktirde herhangi bir yapı yapma imkanı olmayacaktır” dedi.
Binaların yapıldığı zaman enerji sorunu yaşamaması için ruhsatların dağıtım şirketleri ile paylaşılması gerektiğine işaret eden Aksa Fedaş İl Müdürü Yusuf Ziya Altuncu, “Yapılarla ilgili bizimde bazı elektriksel problemlerimiz oluyor. Bingöl’de geçmişten gelen bir gelenek var. Yapılan binalarda ruhsatlar alınırken dağıtım şirketleri ile paylaşılmıyor. Bina bittiği zaman enerji talep ediliyor. Bingöl çok hızlı gelişen bir İl. Dolayısıyla teknik anlamda altyapılar geçmişte olduğu gibi hemen enerji veremiyoruz. Özellikle blok sayısının çok olduğu yerlerde ruhsat alındığı zaman enerji ihtiyacının nasıl karşılanması gerektiği konusunda mutlaka dağıtım şirketinin görüşünü almanız gerekiyor. Aksi taktirde bina bittikten sonra enerji ihtiyacının karşılanmasında problem yaşıyoruz. Buna dikkat edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
İnşaat sektörü temsilcilerinin uyması gerekenleri sıralayan İmar ve Şehircilik Müdürü Erhan Ketenalp, “Bütün hafriyatın belediye tarafından belirlenen alana dökülmesine özen gösterilmesi gerekiyor. Uymayanlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır. Belediye meclisinde alınan karar doğrultusunda akıllı ve ön ödemeli su sayaçları için yapımı devam eden ve proje aşamasında olan tüzel ve resmi kurumların belediyemiz İşletme ve İştirakler Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor. Yapı kullanım izin belgesi alınmamış, inşaatı devam eden yapılar veya proje aşamasında olan yapıların bina girişlerine engelli rampası yapılması ve asansör yönetmeliğine uyulması lazım. Ruhsat alınmadan yıkım veya temel kazı hafriyatına başlanılmaması ve her binanın enerji kimlik belgesi ruhsat aşamasında istemesi gerekiyor. Şehrin estetiği için aynı cadde ve sokak üzerinde bulunan inşaatı devam eden ve proje aşamasında olan yapıların renk uyumluluğunun sağlanmasını istiyoruz. Bina çevre düzenlemesinin peyzajına uygun yapıldıktan sonra yapı kullanma izin belgesinin verilmesi lazım. Müteahhitlerin yapı denetime karşı zamanında istenilen belgeleri vermeleri, bina inşaatlarının kontrollerinde 4708 sayılı kanuna uymaları, gereksiz tadilatlardan kaçınılması(örneğin çatı katı piyesleri veya bodruma ters dublex sonradan bağımsız bölüm haline getirilmesi) gerekiyor. İnşaat malzemelerinin yol ve kaldırımlara bırakılmaması ve yapım aşamasında bina güvenliğinin alınmasına dikkat edilmesini istiyoruz. Yeni İmar Revizyon Planımız inşallah bu ay sonuna kadar kesinleşecektir” ifadelerini kullandı.
Yağmursuyu ve drenajının kanalizasyon sistemine bağlanmaması gerektiğini ifade eden Fen İşleri Müdürü Ömer Berdibek, “Yağmursuyu ve drenajının kanalizasyon sistemlerine bağlanmaması gerekiyor. Aksi taktirde bu kanalizasyon hattımıza aşırı bir yük getirecektir. Aşırı yağış olduğunda geri tepmeye sebep oluyor. Buna dikkat edilmesini istiyoruz. Logar bacaların kanalizasyon bağlantılarının yapılmaması gerekiyor. Su ve kanal bağlantılarının binaların fiziki ve belirli bir seviyeye geldikten sonra talep edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Toplantı yapılan soru cevap faslı ve değerlendirmeler sonrası son buldu.