Yeraltı çarşısı’nın mülkiyet sorunu çözüme kavuştu
16.09.2015

2007’den bu yana Yeraltı Çarşısı’nda bulunan 94 işyerinin mülkiyet sorunu, Bingöl Belediyesi, İl Özel İdaresi ile İl Defterdarlığı arasında imzalanan protokolle çözüme kavuştu.

2007’den bu yana Yeraltı Çarşısı’nda bulunan 94 işyerinin mülkiyet sorunu, Bingöl Belediyesi, İl Özel İdaresi ile İl Defterdarlığı arasında imzalanan protokolle çözüme kavuştu.

Bingöl kent merkezinde 2005 yılında yapılan ve 2007 yılında faaliyete giren yeraltı çarşısı için yaşanan anlaşmazlık, 8 yıl sonra 3 kurumun anlaşmasıyla sonuçlandı.

Bingöl Valiliği toplantı salonunda Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Işık ve İl Defterdarı Özgür’ün katılımıyla yeraltı çarşısı anlaşma protokolü imzalandı.

Burada gazetecilere açıklamada bulunan Vali Köşger, uzun süreden beri karmaşık hale gelen yeraltı çarşısı ile ilgili sorunun teknik ve hukuki heyetlerin yürüttükleri çalışmayla çözüm üretildiğini söyledi.

“Vatandaşımızla Mahkemelik Olmaktan Vazgeçiyoruz”

Sorunun yargıda kilitlenmesiyle İl Özel İdaresi, Bingöl Belediyesi ile İl Defterdarlığının kendi aralarında anlaşarak sorunu çözdüklerini ifade eden Köşger, şunları söyledi:

Bingöl’ün klinik problemlerinden birisi olan Yeraltı Çarşısı ile ilgili mülkiyet sorunu, hukuki açıdan karmaşık bir hale gelmişti.  Teknik ve hukuki heyetlerimiz uzun bir süre bu konunun üzerinde çalıştı. Bingöl Belediyesi, İl Özel İdaresi ve İl Defterdarlığı konu ile ilgili ortak bir çözüm üretti.  Bu sorun valilik olarak bize intikal ettiğinde bu sorunun çözülmesiyle ilgili, konunun çok önemli olduğu ve esnaflara önemli bir katkı sağlayacağı ve iş konusunda rahatta kavuşacakları yönünde bana bilgi verilince, bende çözüm için gerekli talimatı verdim. Süreç yargıda kilitlenmişti, onu sulhen taraflar kendi aralarında anlaşarak, çözüme kavuşturuldu. İnşallah bu protokol buradaki mülkiyet sahiplerinin lehine olacak şekilde, çözüme kavuşturulmuş olur. Bundan sonraki süreç onlara satışı ile ilgili yürütülecek. Sorun, devletin vatandaşıyla mahkemelik olması noktasından çıkarılıyor. Vatandaşımızla mahkemelik olmaktan vazgeçiyoruz ve onların lehine olacak bir çözüm üretiyoruz”

Yeraltı Çarşısında 94 İş Yeri Bulunuyor

Belediye Başkanı Barakazi ise, 2007 yılından beri yeraltı çarşısının mahkemelik olduğunu hatırlatarak, şöyle dedi:

“2007 yılında İl Özel İdaresince yeraltı çarşısı ile ilgili dava açılmıştı. Açılan dava nedeniyle iş yerlerinin mülkiyeti ve tapularını hak sahiplerine veremiyorduk, verilen iş yerlerinin de tahsilatını yapamıyorduk. Uzun süren bir çalışmanın ardından anlaşmaya vardık ve protokolü imzaladık. Yeraltı çarşısında toplam 94 iş yeri bulunuyor ve bunlardan 54 adedi müteahhit firmaya ait, 23 adet belediye, 16 adet İl Özel İdaresine ve 1 adette Hazineye aittir”diye konuştu.