Barakazi, 5 yılını değerlendirdi
20.03.2019

Gazetecilere 5 yılını değerlendiren Barakazi, “Görev sürecimizde 5 seçim ile 15 Temmuz hain darbe girişimi görmemize rağmen hizmetten geri kalmadık. Hamdolsun ki, 5 yılın sonunda 194 milyon TL’lik yatırımı hayata geçirdik. Devam eden projelerle birlikte ilimize kazandırdığımız yatırım tutarı 757 Milyon lirayı aşıyor” dedi.

Gazetecilere 5 yılını değerlendiren Barakazi, “Görev sürecimizde 5 seçim ile 15 Temmuz hain darbe girişimi görmemize rağmen hizmetten geri kalmadık. Hamdolsun ki, 5 yılın sonunda 194 milyon TL’lik yatırımı hayata geçirdik. Devam eden projelerle birlikte ilimize kazandırdığımız yatırım tutarı 757 Milyon lirayı aşıyor” dedi.

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi.

Gazetecilere 5 yıllık görev sürecini değerlendiren Barakazi, tamamlanan ve devam ettirilen projelere ilişkin etraflıca bilgi verdi.

54 Milyon TL borç ödendi

Görevi 162 Milyon TL borçla devraldığını ifade eden Barakrazi, “Bu borca ilaveten 30 milyon TL kredi almak durumunda kaldık. Borcumuz, 192 Milyon TL’ye yükseldi. 5 yıllık süreçte 54 milyon TL borç ödeyerek,  borcumuzu 138 Milyon TL’ye indirdik. Toplam borcun içerisinde bulunan 9 milyon TL’lik kredi faiz farkının silinmesi için İller Bankası’na gerekli yazıları yazdık. Kredi farkı düşünce toplamda 129 Milyon TL borcumuz kalıyor. Yatırım-tasarruf çelişkisine düşmeden hem yatırım gerçekleştirdik hem de borçlarımızı ödedik.” dedi.

Araç filosu güçlendirildi

‘Güçlü filo kaliteli hizmet’ anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Barakazi, 84 olan araç filosunu, 41 yeni araçla 104’e çıkardıklarını kaydetti.

Barakazi, “Araç takip sistemi, yakıt takip sistemi ve yenilenen akaryakıt istasyonumuz ile akaryakıtta yüzde 23 oranında tasarruf sağladık. Araçlarımızı soğuk ve sıcaklardan korumak, bakım ve onarımlarını yapmak için 12 bölümden oluşan araç garajı inşa ettik” dedi.

Üstyapı ve altyapıya 79 milyon TL yatırım

Üstyapı ve altyapıya önemli yatırım yapıldığını vurgulayan Barakazi, “Görev sürecimizin ilk 2 yılında üstyapıya 59 Milyon TL yatırım yaparak üstyapıdaki eksiklikleri bitirdik. Doğalgaz hizmetinin ardından bozulan yollarımızı yeniden onardık, imara yeni açılan yol ve kaldırımları hızlıca hizmete sunduk. Mücavir alan dışında olmasına rağmen ihtiyaca binaen yollar yaptık. Altyapı ve üstyapıya toplamda 79 Milyon TL yatırım yaptık” diye konuştu.

Yeşil alan rekoru kırıldı

‘Daha yeşil bir Bingöl’ sloganıyla yürütülen yeşil alan çalışmalarına ayrı önem verdiklerini ifade eden Barakazi, 5 yıllık süreçte tüm belediye tarihinden daha fazla yeşil alan inşa ettiklerini söyledi.

Barakazi, “10 Milyon TL’nin üzerinde yatırım gerçekleştirerek İlimize 9 yeni park kazandırdık. Yeşil alan çalışmalarımızı bölgenin gözde parkları arasında yer alan 52 dönümlük Millet Bahçesi (Kentpark) ile taçlandırdık. 1936 yılında şehir olan Bingöl’de toplamda 90 bin metrekarelik yeşil alan düzenlenirken, bizim dönemde 132 bin metrekarelik yeni yeşil alan düzendi” dedi.

194 Milyon TL’lik yatırım tamamlandı

5 yıllık görev sürecinde birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Barakazi, 194 Milyon 391 Bin TL yatırım gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Barakazi, “Sokak hayvanları için geçici hayvan bakımevi projesini, İlimizin hayvancılığına katkıda bulunmak için de canlı hayvan pazarı projemizi hayata geçirdik. Kadınların el emeklerini kazanca dönüştürmesini sağlamak için kadın emek çarşısı inşa ettik. Engelli kardeşlerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için 4.200 metre izyolu yaptık. Yine onlar için 5 noktaya engelli şarj istasyonları kurduk. Çocuklarımız için 10 adet çok amaçlı spor sahası inşa ettik. Şehirlerarası yolcu terminali projemizi hayata geçirdik. ‘Çevre Dostu Enerji Üretimi’ sloganıyla hazırladığımız çöpten enerji üretimi projemizi ve tıbbi atık sterilizasyon tesisi projemizi hayata geçirdik. Kendi bitkimizi yetiştirmek için 35 bin metrekarelik alan üzerine belediye fidanlığı kurduk. İlimizde meydana gelen sel felaketiyle kullanılamaz hale gelen araç ve yaya köprülerini inşa ettik. Şehirci yolcu taşımacılığı kapsamında yoğunluğun fazla 4 noktaya klimalı modern duraklar kurduk. Sadece fiziki anlamda projeler yürütmedik. Sosyal ve kültürel alanlara yönelik gerek belediye olarak gerekse paydaş kurumların işbirliğiyle birçok proje hayata geçirdik. Sosyal yardımlar, sportif, sanatsal ve kültürel etkinliklere 24 Milyon 314 bin TL harcama yaptık. Geleneksel Hesarek Kayak Festivali, Kısa Film Festivali, Foto Safari, 45 Yazarla Bingöl Kültür Günleri gibi önemli etkinlilerin de aralarında bulunduğu 260 adet sosyal kültürel ve sanatsal faaliyet gerçekleştirdik. Birçok alana yönelik kurslar düzenledik.  3 binden fazla gencimizi zanaat sahibi yaparak sertifikalarını verdik. Girişimcilik kurslarımızı başarıyla tamamlayan kursiyerlerimizden 80'i devlet desteğiyle kendi işini kurdu. Çok sayıda kursiyerimizde el becerini kazanca dönüştürüyor.

Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi

Bingöl’ün çehresini değiştirecek projeler arasında yer alan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi hakkında bilgi veren Barakazi, 5 etaptan oluşan projenin ihale ve yer teslimi sürecinin tamamlandığını vurguladı.

Barakazi, “Hamdolsun ki projemizi önemli bir aşamaya getirdik. Tüm etaplar ihale edildi ve baharla birlikte alanda konutlar yükselecek. Bu süreçte hak sahiplerimizi de mağdur etmedik, hepsine kira desteği sağladık. Belediyemiz tasarrufunda bulunan konut ve işyerlerinin de satış işlemleri devam ediyor” diye konuştu.

Belediye hizmet binası

Belediye Hizmet binasının ihale ve yer teslimi sürecinin tamamlandığını vurgulayan Barakazi, “Uzun uğraşlar sonrası imzaladığımız protokol ile devrini aldığımız 35 bin metrekarelik askeri alan içerisinde yeni belediye hizmet binası inşa edilecek. Yüklenici firma bahar ayında temelini atacak ve 2 yıl içerisinde yapımını tamamlayacak” dedi.

Gülbahar barajı ve seyir terası

Gülbahar barajı ve seyir terası projeleri hakkında bilgi veren Barakazi, “Fırat Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Gülbahar Barajının Turizme Kazandırılması Fizibilite Projesi’ kapsamında çalışmalar devam ediyor. Mimari çizimleri yapıldı, alanda yapılacak etkinlikler için bölümler ayrıldı. 288 hektarlık gülbahar barajında uygulanacak projeyle kent turizmine önemli katkı sağlanacak. Kamp alanı, su sporları, bisiklet yolu, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanları, liman, iskele, oturma alanları, mesire alanları, çok amaçlı tesis, tiyatro ve konserler için açık hava sahnesi, sportif faaliyetler, taş evler, yamaç paraşütü gibi birçok etkinlik planlanıyor. Seyir terasına ilişkin de çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda ihaleler gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Devam eden diğer önemli projeler

Kent meydanı projesi kapsamında İl Özel İdaresi binası, lojmanları ve arka kısmında bulunan tahta barakaların belediyeye devredildiğini vurgulayan Barakazi, şunları söyledi: “40 yılda kimsenin dönüştürmediği alanı projelendirmek de bizlere nasip oldu. Bu alan hükümet konağı alanıyla bir planlanarak kent meydanına dönüştürülecek. Bu alanı Bingöl’e kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Yine çarşı merkezi için önemli bir yere sahip olan beşyol eski köy garajının katlı otopark ve ticari alan olarak dönüştürülmesi için ihale sürecimizi tamamladık. Bu projeye de bahar ayında start verilecek. Engelli kardeşlerimiz için planladığımız ‘Engelsiz Bina’ projemizin de ihalesi tamamlandı. 500 metrekarelik alan üzerine inşa edilecek bina kardeşlerimiz için yaşam merkezi olacak. Güneş Enerjisi projemizin de sözleşmesini imzaladık. Mülkiyeti belediyemize ait 103 dönümlük arazi üzerinde güneş enerjisi panelleri kurulacak. İlimiz için önemli bir yere sahip olan 'Çapakçur Vadisi Ekonomik Sosyal Gelişim Projesi' DSİ ile birlikte yürütülüyor. 2016 yılında başlayan dere ıslah çalışmaları devam ediyor. İlimizde yaşanan sel felaketi projede gecikmelere sebebiyet verdi. 17 Milyon TL bütçeli 5 bin metre rekreasyon alan olarak planlanan projede alanın yüzde 70’i kamulaştırıldı. Geçen yıl belediyemize devrilen karar verilen DSİ parkının da devir işlemleri tamamlandı. Devam eden projelerimiz belli bir aşamaya getirildi. Bu projeleri hayata geçirmek de yeni belediye başkanı ve yönetimine nasip olacak.”