BİNTSO Kadın Girişimcileri Kurulu, ‘Kadın Akademisi Projesi’ kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, İnsanları başkalarından ayıran şeyin, tamamen annenin rolü olduğunu söyleyerek, “Çocuklarınızla diyalog içerisinde olun, onlara güzel roller ve güzel örnekler verin. Anneler toplumun mimarlarıdır” dedi.
BİNTSO Kadın Girişimcileri Kurulu, ‘Kadın Akademisi Projesi’ kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, İnsanları başkalarından ayıran şeyin, tamamen annenin rolü olduğunu söyleyerek, “Çocuklarınızla diyalog içerisinde olun, onlara güzel roller ve güzel örnekler verin. Anneler toplumun mimarlarıdır” dedi.
Bingöl Ticaret Sanayi Odası (BİNTSO) Kadın Girişimcileri Kurulu, kadınları bilinçlendirmek amacıyla başlattığı seminerlere devam ediyor. BİNTSO Kadın Girişimcileri Kurulu, ‘Kadın Akademisi Projesi’ kapsamında her mahallede ayda bir eşler arası iletişim, çocuk ve ergen psikolojisi, insani değerlerimiz, çocuklarda madde bağımlılığı ve suça teşvikin önlenmesi ile aile bütünlüğünde kadının rolü konularında eğitim vererek, kadınları bilinçlendiriyor. BİNTSO Kadın Girişimcileri Kurulu, Sosyal Destek Projesi kapsamında 15 mahallede düzenlemeyi planladığı seminerlerin 4’üncüsünü Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'ndeki Mustafa Kemal Paşa İlköğretim Okulunda gerçekleştirdi.
Etkinlik; Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve eşi Pervin Barakazi, BİNTSO Başkanı Erkan Çalbay, Bingöl Üniversitesi Genç Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel, Bingöl Kadın Girişimcileri Kurulu Başkanı Feyza Başak Koç ve çok sayıda kadının katılımıyla gerçekleşti.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Koç, Valilik himayesinde proje çalışmalarına devam ettiklerini ve her Ay bir mahallede bir etkinlik düzenleyeceklerini belirterek, “15 mahallede 15 etkinlik yapacağız. Daha güçlü kadın, daha güçlü aile, daha güçlü bir Bingöl sloganıyla 15 mahallede kadınların ayağına giderek ‘Kadın Akademisi’ projesi kapsamında kadınlara eğitim vereceğiz. Kadınların sadece girişimcilik alanında değil her alanda bilgiye erişiminin kısıtlı olduğunu gördük. Kalkınmanın sadece iktisadi olmayacağı, sosyal kalkınmanın en az iktisadi kadar önemli olduğu gerçeğiyle yola çıkarak, kadınlarımızın sosyal ve kültürel yaşamda hayata tutunmalarını kolaylaştırmak hem de ailenin temel yapısını güçlendirmeye yardımcı olarak, sağlıklı nesiller yetiştirme bilincine ulaşmalarını sağlamak amacıyla ailenin kadın üyelerine, eşler arası iletişim, çocuk ve ergen psikolojisi, insani değerlerimiz, çocuklarda madde bağımlılığı ve suça teşvikin önlenmesi, aile bütünlüğünde kadının rolü gibi konularda eğitim vererek kadınlarımızı bilinçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca kadınlarımızın bu eğitim toplantılarına katılımlarını sağlamak amacıyla her mahallede düzenlenecek olan eğitim toplantılarının sonunda katılımcılara sertifika veriyoruz ve çekilişle de bir adet cumhuriyet altını vereceğiz” dedi.
Projenin tamamen gönüllülük esasına dayandığını belirten Koç, proje kapsamında 2 bin 500 kadına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Yapılan etkinliklerde kendisinin de faydalandığını ifade eden BİNTSO Başkanı Erkan Çalbay, Cehaletin en büyük korkusunun kadınlar olduğunu vurgulayarak, “Kadınlar bir şey öğrendiğinde çocuklarına da öğretirler. Bir erkeği erkek yapan kadınlardır. Bütün erkeklerin hayatında mutlaka iki kadın yer alır. Biri annesi, diğeri de eşidir. Evleninceye kadar annenin büyük bir rolü vardır. Evlendikten sonrada eşinin büyük bir rolü vardır. Bunu bir bayrak yarışı gibi düşünebiliriz. Sanki Allah bizleri kadınlara emanet etmiştir. ‘Siz tek başına bir şey yapamazsınız. Ancak kadınlar sizi dizayn edebilirler’ Öyle düşünmek lazım. Kadınlar dünyanın en nazik, en narin varlıklarıdır, ancak anneler ise dünyanın en güçlü varlıklarıdır. Çünkü annedirler ve anne olmakta çok zordur” diye konuştu.
Annesinin yönlendirmesi ve verdiği eğitimler sayesinde hayatta bir hedef belirlediğini söyleyen Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, “Annemin yönlendirmesi, eğitim tarzı, yaklaşımı, bilgi donanımı, bilinç düzeyi, çocuklarıyla olan iyi ilişkileri ve diyaloguydu. Benim babam yoktu, yetim büyüdük. Babam olmayınca annem hem babam hem de annemdi. Annem bizim köyde ilkokulu bitirmiş iki kadından biriydi. Annem bizimle radyo dinlerdi. TV çıkınca TV izlerdi. Annem gözü iyi görmemesine rağmen çok iyi bir kitap okuyucusuydu. Evdeki faaliyet çocuğa modern olmasında ciddi bir örneklik teşkil ediyor. Annem hepimize bir rol model oluşturur, o doğrultuda bizi yetiştirirdi. Annem bizi hiç dövmezdi. Annem otoriterdi, ancak kaba kuvvete dayalı bir otorite değildi. Annem manevi anlamda da bizi doyuracak kadar bilgisi vardı. Hiçbir zaman kimseden maddi bir beklenti içerisine girmedik. Annem; babamızın onurlu biri olduğunu ve ona layık bir çocuk olmamız için sürekli güzel örnekler verirdi” dedi.
Toplumun mimarlarının anneler olduğunu kaydeden Başkan Barakazi, “Bizi başkalarından ayıran şey, tamamen annenin rolüdür. Çocuklarınızla diyalog içerisinde olun, onlara güzel roller ve güzel örnekler verin. Bu örnekler bazen aile içerisinde olabilir, bazen dışarıdan olabilir. Ancak iyi bir örnek ve benimsediğiniz bir örnek olsun. İyi ve güzel bir örnekle çocuklarınız da iyi bir rol model olabilirler. Kız çocuğuna kız modeli, erkek çocuğa da erkek modeli gösterin. Onlara rol gösterin, o rolü alsınlar ve onları bu konuda manevi olarak destekleyin, teşvik edin. Elbette zaman zaman çocuklarla problemler olabiliyor ama her halükarda çocuklarımıza güzel örnek olarak ve iyi bir örnek göstererek çok güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Sorun maddi imkanlarla alakalı değildir. Annemizin bize verdiği eğitimlerle hayatımızı bugüne kadar getirdik. Hiç kimseye muhtaç olmadan kendi ayaklarımızın üzerinde kalabildik. Bunun için önce Allah’a sonrada annemize borçluyuz. Eşime de çok teşekkür ediyorum. Evlendikten sonrada Başbakanlıkta çok yoğun bir iş tempom vardı. Gece geç saatlere kadar çalışıyor, bazen iş yerinde kalıyordum. Yoğun iş çalışmamda eşim hep bana yardımcı oluyordu. Şimdi ise, benim sadece eşim ve üç çocuğum yok, bütün Bingöl benim ailem ve ben onların dertleriyle dertleniyorum. Onlarla ilgilenmek zorundayım. Bu konuda da eşimin fedakarlığından dolayı çok teşekkür ediyorum. Eşler dışarı da bir takım sorunlar yaşarlar. Eşler eve geldiğinde onların o sorun ve problemlerini en azından çocuklarımıza yansıtmayacak şekilde hareket etmemiz gerekiyor. Anneleri iyi anlamamız gerekiyor, annelerin de eşlerini iyi anlamaları gerekiyor. Problemleri olan çocukların çoğu aileden kaynaklandığını unutmamamız gerekiyor. Ailede problem varsa çocuk problemlidir. Anneler toplumun mimarlarıdır” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından sinevizyon gösterisiyle devam eden programda; Bingöl Emniyet Müdürlüğü’nden Eyüp Esergün Çocuklarda uyuşturucu madde kullanımı ve önlenilmesi, Bingöl Belediyesi’nden Cuma Karaarslan Çevre Söyleşileri, Bingöl Üniversitesi’nden Yrd. Doç Dr. Hüseyin Çaldak Aile içi iletişim, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Esma Akar Çocuk anne ergen psikolojisi, KOSGEB İl Müdürlüğü’nden Uzm. Yrd. Ayşe Demir Kadın Girişimcilere verilen destekler ve İl Müftüğü’nden Bircan Çelik Kur’an ve sünnet ışığında aile konulu sunumlar yaptı. Program sonunda katılımcılara sertifika verilirken, katılımcılar arasında yapılan çekilişle bir talihliye cumhuriyet altını hediye edildi. Proje kapsamında kadın akademisi bir ay sonra bir sonraki mahallede kurulacak.