Başkan arıkan, son noktayı koydu
07.06.2019

Barakazi’nin açıklamalarına cevap vererek, kamuoyunda oluşan yanlış algıya açıklık getiren Başkan Arıkan; “Muhasebe kayıtları ve somut verilerle belediyemizin borcunu 142 Milyon 219 bin 729 TL olarak açıkladık. Varsayım ve yanlış hesaplarla kamuoyuyla paylaşılanlar gerçeği yansıtmamaktadır.”

Barakazi’nin açıklamalarına cevap vererek, kamuoyunda oluşan yanlış algıya açıklık getiren Başkan Arıkan; “Muhasebe kayıtları ve somut verilerle belediyemizin borcunu 142 Milyon 219 bin 729 TL olarak açıkladık. Varsayım ve yanlış hesaplarla kamuoyuyla paylaşılanlar gerçeği yansıtmamaktadır.”

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, önceki dönem Belediye Başkanı Yücel Barakazi’nin belediye borcuna ilişkin yaptığı açıklamaya cevap verdi.

Açıklamayla birlikte kamuoyunda “14 Milyon TL’yi kim borçlandı” şeklinde yanlış bir algıya sebebiyet verildiğini vurgulayan Arıkan, şunları söyledi: “Şeffaflık ve hesap verilebilir belediyeciliği ilke edinerek, devraldığımız borcu haklı olarak açıkladık. Görevi devraldığımızda belediyenin kayıtlara geçen borcu 142 Milyon 219 bin 729 TL’dir. Yaptığımız açıklamanın ardından önceki dönem belediye Başkanımız Sayın Yücel Barakazi, beklenmedik bir şekilde talihsiz bir açıklamada bulunmuş ve açıkladığımız rakamı inkâr ederek İller Bankası’ndan alınan kredinin faizi olan 9 Milyon TL’lik borcu kendi hesabınca silerek, gerçeklikle bağdaşmayan farklı bir hesap cetveli ortaya çıkarmıştır. Oysa iller Bankası kredi faizinin düşürülmesiyle ilgili herhangi bir işlem yapmamıştır. Haliyle bizimde bu borcu yok saymamız veya silmemiz söz konusu olamaz.  Ayrıca bizim 4 Milyon 360 Bin TL borçlandığımız ileri sürülmüştür. Biz iki ayda hiçbir şekilde borçlanmadık veya bir borç girişimimiz olmamıştır. Görevi devraldığımızdan bugüne kadar herhangi bir borçlanmaya gidilmediği gibi 4 Milyon 360 Bin TL ile ilgili belirtilen fark gerçeği yansıtmamaktadır. Açıkladığımız rakamlar güncel muhasebe kayıtları esas alınarak paylaşılmıştır. Konuyla ilgili tüm bilgi ve belgeler muhasebe kayıtlarımızda mevcuttur. Bizler borçtan dolayı herhangi bir suçlama yapmadan yalnızca kamuoyunu bilgilendirmek istedik. Buradaki niyetimiz kişisel bir sürtüşme yaratmak değil, kamuoyunu bilgilendirmektir. Bizler de şunun farkındayız, belediyeler gerek mevcut kaynaklarıyla gerekse farklı fonlardan sağladığı kredilerle kentlere hizmet eder. Nitekim bizlerde ilimize hizmet ederken borçlanabiliriz. Kaynaklar yetersiz geldiğinde tüm belediyeler doğru ve yönetilebilir bir borca sahip olabilir. Halkımıza hizmet noktasında bundan sonraki süreçte de gerektiğinde hiç çekinmeden kontrollü ve yönetilebilir bir borçlanmaya gidebiliriz.” dedi.

 “TAKTİK DEĞİL, ŞEFFAFLIK”

Hiçbir siyasi iradenin yönlendirmesi sonucu böyle bir açıklama yapmadığını vurgulayan Başkan Arıkan, “ucuzcu taktik söylemleri şahsım ve kurumumuzu yıpratmaya yöneliktir. Şeffaf belediyecilik ilkesiyle belediyemizin mali yapısıyla ilgili herhangi bir siyasi partinin isteği ve talebine gerek duymadan Belediye Başkanı olarak halkımızla paylaşma gereği hissettim. Mali tablomuzla ilgili hesaplarımızı yaparken hesap uzmanlarına ihtiyaç duymadık, duymayız da. Bunun için de hesap uzmanı olmak da gerekmiyor. Çünkü kendi muhasebemizde bu hesabı yapabilecek kadar donamlı personele sahibiz” dedi.

Kişisel tartışmalara meydan vermek istemediğini ve böylesi konularla gündeme gelmek istemediğini vurgulayan Arıkan, şunları kaydetti: “Hiç kimseyi hedef almadan, hiç kimseyi suçlamadan halis bir niyet ve şeffaflık ilkesiyle belediyemizin borcunu açıkladık. Tüm zamanımızı ve enerjimizi ilimize hizmet etmek ve seçim döneminde vaat ettiğimiz projeleri hayata geçirmekle harcamak istiyoruz. Halkımızın omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun bilincinde olarak hiçbir mazeretin arkasına sığınmadan, bütün projelerimizi hayata geçirmenin gayreti içerisinde olacağız.”