Kent merkezinde sivrisinek uçkun mücadelesi kapsamında ilaçlama çalışmalarının başlatıldığını duyuran Bingöl Belediyesi, sivrisineklerin olduğu bölgelerde vatandaşları önlem almaları konusunda uyardı.
Bingöl Belediyesi, havaların ısınması ile birlikte Sivrisinek uçkun mücadelesi kapsamında sürdürülen ilaçlama çalışmalarına hız verdiğini açıkladı. Bingöl Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü, konu hakkında yaptığı açıklamada Belediye sınırları içerisinde tüm mahallelerde yaz ayları boyunca periyodik olarak düzenli şekilde çalışmaların devam edeceğini bildirdi.
GÜNAŞIRI İLAÇLAMALAR YAPILIYOR
İlaçlama çalışmalarının mahallelerde günaşırı devam edildiği kaydedilen açıklamada, “İlaçlama çalışmaları, sivrisineklerin yoğun olarak faaliyet göstermeye başladığı akşam saatlerinde, her mahallemizde gün aşırı olarak yapılmaktadır. Bir gün; İçmeler mahallesi, İnallı mahallesi, Kültür mahallesi, İnönü mahallesi, Yenişehir mahallesi, Kıbrıs mahallesi, Yeni mahalle, Bahçelievler mahallesi, Mirzan mahallesi ve Aşağıçarşı da ilaçlama yapılıyor. Diğer gün Karşıyaka Mahallesi, RTE mahallesi, Selahattin Eyyübi mahallesi, Saray mahallesi, Kaleönü mahallesinde ilaçlama yapılıyor. Çalışmalarımız, halk sağlığı ve çevre sağlığına özen gösterilerek titizlikle yürütülmektedir. Belediyemiz İlaçlama çalışmalarının yanı sıra insan ve çevre sağlığını tehdit etmeyen fiziki ve mekanik tedbirler de almaktadır” denildi.
SİVRİSİNEKLERE KARŞI BÖYLE ÖNLEM ALIN:
“Vatandaşlarımızın da alabileceği basit ve etkili yöntemler bulunmaktadır. Vatandaşlarımız, kendi evlerinde, bahçelerinde ve çevrelerinde alabileceği çok basit ve etkili fiziki önlemlerle, hem sorun teşkil eden sivrisineklerden korunmuş olacaklar, hem de daha fazla ilaç kullanılmasının önüne geçerek sağlımızı ve çevremizi korumuş olacaklardır” denilen açıklamada, vatandaşların alabilecekleri önlemler şöyle sıralandı:
– Evinizde, terasınızda, balkon ve bahçelerinizde sarı ampulleri kullanabilirsiniz. Sivrisinekler üzerinde itici etkisi vardır.
-İhtiyaç olması halinde, Pencere ve kapılarımızı sinek teliyle telleyerek mümkün olduğunca açık bırakmamaya çalışalım.
-Özellikle çocuklar için cibinlik kullanabilirsiniz. Unutmayınız ki ilaçlar böceklere zararlı olduğu kadar insan sağlığı üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir.
-Sonbaharda bahçe havuzlarımız artık kullanılmadığında içinde su birikmesini engelleyelim ya da suları tamamen boşaltıp sifonları açık bırakalım.
-Bahçeniz civarında kalıcı su birikintilerinin olmamasına dikkat ediniz (havuz, kovalar, çeşme yalakları gibi). Mevcut olanların suyunu 2 – 3 günde bir değiştiriniz. Çünkü sivrisinekler küçük miktardaki durgun su birikintilerine bile yumurta bırakırlar. Bıraktığımız yarım kova sudan binlerce sinek çıkabilir! Aynı uyarıyı komşularınıza da yapınız. Sinek sizin evinize de uçabilir. İçinde su birikebilecek kapların ağzını kapalı tutun, ters çevirin veya imha ediniz.”