Bingöl belediyesi’den biyoenerji atağı!
12.08.2014

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, atıkların geri dönüşümü ve biyoenerji üretimi için çalışma yaptıklarını ifade etti.

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, atıkların geri dönüşümü ve biyoenerji üretimi için çalışma yaptıklarını ifade etti.

Söz konusu enerji üretim çalışmasının detaylarını paylaşan Barakazi, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla konu ile ilgili yaptığımız görüşmelerde 6 ay veya 1 yıl arasında proje hazırlanacak, sonra Brüksel’e gönderilecek, Brüksel’de değerlendirilecek ve dolayısıyla 2 ila 2.5 yıl arasında sürecin başlayacağını söylediler. Bu süre 3 yıla da sarkabilir. Bu durumda başlatıncaya kadar neredeyse bizim dönemimiz bitecek. Geçenlerde Almanya’ya gittim. Orada bir Alman firmasıyla görüştük. Bu projeyi anlattığımda şaşırdılar. Bir üçüncü dünya ülkesinde küçücük bir şehrinde kim ne anlar bu enerji üretiminden, biyoenerjiden, dönüşümden, rehabilitasyondan diye. ‘Beyrut’ta, Hindistan’da, Güney Amerika ülkelerinde bunu yaparken oradaki mülki amirleri ikna etmek için çok çaba sarf ediyoruz. Enerjimizin çoğu o ikna çabalarına gidiyor’ dediler. Bu konuda başvurumuzun olduğunu ancak sürecin çok uzun sürdüğü yönünde endişemizi dile getirdiğimizde, firma yetkilisi Bingöl’e gelip etüt çalışması yapacaklarını söylediler” dedi.

“PROJE SAYESİNDE İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLANACAK”

Etüt çalışmalarında, sadece dönüşüme değil, kullanılabilecek tarımsal atıkların potansiyeline de bakılacağına dikkat çeken Barakazi, “Ona göre raporlarını hazırlayacaklar. Bizim 2 ila 2.5 yıla sarkacak süreci, etüdü yaptıktan sonra direk Brüksel’e götüreceklerini söylediler. Böylece bu projemiz önümüzdeki yıl yaz aylarında başlayabilecek. Buda bizim için sevindirici oldu. 2 yılı kazanmış olacağız. Ayrıca bir Avrupa firmasının direk işin içinde olması bize ciddi bir avantaj sağlayacak. Bu proje sayesinde istihdama da katkı sağlanacak” diye konuştu.