Bingöl’ün ilk kadın başkanvekili
25.04.2014

Bingöl’de, ilk defa bir kadın Belediye Başkanvekilliğine getirildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Belediye Başkanvekilliği’ne Meclis üyesi olan Feyza Başak Koç’u getirdi.

Bingöl’de, ilk defa bir kadın Belediye Başkanvekilliğine getirildi. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Belediye Başkanvekilliği’ne Meclis üyesi olan Feyza Başak Koç’u getirdi.

24-27 Nisan 2014 tarihleri arasında ‘Bingöl Tanıtım Günleri’ne katılan Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Belediye Başkan Vekilliği’ne Belediye Meclis Üyesi Feyza Başak Koç’u getirdi.  Başkanlık makamına oturan Başkan Vekili Feyza Başak Koç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bingöl tarihinde bir ilkin yaşandığını söyleyerek, “Temsil demokrasinin esas ilkelerinden biri olan eşitliğin, geniş ölçekli bir siyasetin esastan da uygulanması olarak algılanmaktadır. Bunun gerçekleşmesi de ancak seçimle olur. Temsilde halk adına karar ise seçim yoluyla göreve getirilen temsilcilerle yapılmaktadır. Bu temsilcileri de oluşturan Belediye Meclis Üyeleridir. Seçilen temsilcileri sadece kendilerini seçen siyasal partilerin temsilcileri değil, tüm halkın temsilcileridir. Cumhuriyetle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkı Avrupa’nın birçok ülkesinden önce verildi. Son 12 yıldır ülkemizde anayasada, medeni kanununda, ceza kanununda kadınların sosyal, ekonomik ve siyasal hayata katılımlarının iyileştirilmesi için çok önemli düzenlemeler yapıldı. Fakat sadece yasal düzenlemelerle olması gerekene ulaşmak mümkün değil. Tek başına yasal düzenlemeler olmaz. Kadınların siyasette karar mekanizmasında yer alması çok önemli. Yerelde karar alma organı Belediye Meclisleridir. Belediye Meclisleri de kadınların temsiliyeti çok önemli bir yer almaktadır. Kadını, siyasetin dışında tutarsak demokrasinin gerçekleştiğini düşünmemiz mümkün değildir. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarihinin en fazla kadın milletvekili sayısının Partimiz döneminde elde etti. 79 kadın milletvekilimizin 49’u AK Partili. Bu bile partimizin kadına ve kadının temsiliyetine verdiği önemi ve değeri uygulayan politikalardan biridir. Kadının yönetimden iş gücüne, toplumdan ve siyasetten dışlanması toplumsal süreçlerin dışında tutulması, toplumun yarısının gücünü yok etmek yok saymak anlamına gelir. Belediye Başkanımız Sn. Yücel Barakazi asla böyle bir bakış açısına sahip değildir. Belediye Meclis Üyesi listelerinde 3 bayana yer verilmesi ve bugün de bana Başkan Vekilliği görevinin verilmesi bunun bir göstergesidir. Bu anlamda Belediye Başkanımız Sn. Yücel Barakazi’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Siyaset bir gönül işi olduğunu vurgulayan Koç, “Eğer sizin hizmet etmek için bir derdiniz yoksa o zaman siyasette başarılı olabilmeniz mümkün değildir. Biz hizmet etmek istiyoruz ve bunun için seçildik. Önümüze koyduğumuz hedeflere kadınlarımızın aktif katılımı ve desteğiyle hızla ulaşacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Koç, “Kadınsız siyaset, kadınsız demokrasi, kadınsız yönetim toplum için eksiklikten öte haksızlıktır’ diyen bir Genel Başkanımızın ve Başbakan’ın mensubu olduğu partiden meclis üyesi seçildim ve bu bakış açısıyla 2009 yılından bu yana Belediye Meclisi’nde görev yapmaktayım. Bu dönemde Belediye Başkan Vekillliği nasip oldu. Bu da benim için guru ve onur verici.  Bingöl için bir ilk yaşandı. İlkler her zaman önemlidir. İlk olmakta benim için önemli. İnşaallah bu göreve kadınlar adına layık olmaya çalışacağım. Bu görev aslında kadınlara verilen bir onur ve lütuftur, ben de öyle bakıyorum” ifadelerini kullandı.

Kadın temsiliyetini parti olarak önemsediklerini ifade eden Koç, “AK Parti olarak kadınlara verilen değer ve önemin en büyük göstergesi listelerde adayların belirlenmesinde kadınların temsili konusunda gösterilen hassasiyettir. Özellikle kadınların temsili diyorum. Çünkü temsili kadın demiyorum, ikisi farklı şeyler. Ne yazık ki birçok siyasi parti sadece kadın kotasına ulaşmak için kadın aday gösterirken biz gerçekten kadınları temsil edebilecek donanıma ve niteliğe sahip, bu işi yapmak isteyen, gönül veren kadınlarımızı aday gösteriyoruz. Kadının temsilini önemsiyoruz, temsili kadını değil. Bu çok önemli bir vurgudur. Aynı zamanda karar almanın tüm düzeylerinde kadın bakış açısının yerleştirilmesi gerçekleşmedikçe eşitlik, kalkınma ve barış hedeflerine ulaşılmayacağını düşünüyorum” dedi.

Bingöl Belediyesi’nin kapılarının kadınlara her zaman açık olduğunun altını çizen Başkan Vekili Koç, “Bingöl Belediyesi olarak her zaman kadınlarımızın yanında olacağımızı ve belediyemizin kapılarının kadınlarımıza asla kapanmadığını, tam tersine sonuna kadar açık olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü yerel yönetimlerin sunduğu hizmetlerin en aktif kullanıcıları her zaman kadınlar olmuştur. Kadınlara değer veren, özellikle Belediye Meclis Üyesi sıralamasında ilk sırada kadın aday olması için ısrarla direten ve aday olan 3 Belediye Meclis Üyesi’nin çıkması için destek veren bir Belediye Başkanının, kadınlara ayrımcılık yapması söz konusu değildir. Başkanımız, böyle bir bakış açısına da sahip değildir. Kadına değer veren ve kadını önemseyen bir Başkanımız var” şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanı Dr. Cevdet Yılmaz Ankara’da ‘Bingöl Tanıtım Günleri’nde yaptığı konuşmasında, “Bingöl Belediyemiz ile ilgili bir imaj sorunu yaşandı. Bir iletişim kazası yaşandı. Şuanda Bingöl Belediye Başkanımız Yücel Barakazi aramızda. Belediye Başkan Vekilimiz kadın.  Belediye Başkanımız, Belediye Meclis Üyesi Feyza Başak Koç’u Başkan Vekili olarak tayin etti.  Bingöl’ün çok büyük değerleri var. Bu değerleri hep birlikte üst seviyeye çıkaracağız inşallah.  Tanıtım günlerinin Bingöl’ümüze, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum, hayırlı olsun” diye konuştu.