Çapakçur vadisi projesi gün yüzüne çıkıyor
06.03.2015

Çapakçur Vadisi Projesi Planlama çalışmalarının görsel sunumları Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Başkan Barakazi, Bingöl için bir hayalin gün yüzüne çıkmasının mutluluk vesilesi olduğunu dile getirdi.

Çapakçur Vadisi Projesi Planlama çalışmalarının görsel sunumları Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Başkan Barakazi, Bingöl için bir hayalin gün yüzüne çıkmasının mutluluk vesilesi olduğunu dile getirdi.

Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi’nin seçim döneminde projeleri arasında yer alan ‘Çapakçur Vadisi Projesi’ hayata geçiyor.

Bingöl için bölgesel ve yerel kalkınma için acil ve stratejik öneme sahip Çapakçur Vadisi planlama çalışmaları görsel sunumları Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Çapakçur Vadisi Proje Planları Sunumu; Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Belediye Başkan Yardımcıları Ragıp Atala ile Sabri Alkış, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku ve Mahalle Muhtarları, Belediye Proje Ekibi, Fırat Kalkınma Ajansı Bingöl Ofisi Temsilcileri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

Fırat Kalkınma Ajansı desteği ile başlatılan Çapakçur Vadi Projesi ve Planları’nın oluşması ile birlikte tanıtımı yapılarak, oluşan planlara ve tadilata konu görüş ve öneriler alındı.

Bingöl’de Kentsel yaşam alanlarında yaşanan sıkışıklığın önlenmesi, sosyal alanlar ile ticari faaliyetlere konu alanlar üretmek ve Bingöl için önemli bir gelişim sağlanmasına yönelik sosyal ve ekonomik yapıların inşaasına konu rehabilitasyon, koruma ve ekonomik yatırımlara konu çalışmaları içeren planlar Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Koordinatörü Cuma Karaarslan tarafından yapıldı.

Çapakçur Vadisi’nde yapılan proje ve planlar hakkında Bingöl Belediyesi Proje Ekibi Temsilcisi Cuma Karaarslan, katılımcılara projenin detayları ve planların içeriği hakkında teknik bilgiler verdi.

Proje çalışmaları hakkında görsel planların taslak çalışmaları üzerinde bilgi veren Karaarslan, alanda yapılması düşünülen planlama ile koruma ve sosyal yaşam alanları ile insan hareketlerinin altyapısına uygun ihtiyaçlar ve modeller üreterek, kamu ve özel sektör yatırımlarına uygun ekonomik yatırımlar ve plana giren detayların yap-işlet modeli ile daha az kaynak gerektirdiğini ve kolay uygulanabileceğini ifade etti.

Bölgede taşkın koruma, dere ıslahı ve yaz döneminde kullanmak üzere su tutma yapılarının planlamasına konu projelerin yapılması, Çapakçur Vadisi için önerilen sosyal ve kültürel alanların belirlenmesi için alanda çalışmalara konu olan proje ve plan görselleri ve görsellere konu fizibilite çalışmaları hakkında bilgi veren Karaarslan, “Bu vadinin içimize dolan hayallerimize ve bu hayallerimize inanarak destek veren Belediye Başkanı Yücel Barakazi’ye şükranlarımızı sunuyorum” dedi

Bölgede 5-10 yıllık uygulama planlarını anlatan Karaarslan, belediyenin dere boyunda kamulaştırdığı yüzde 60’lık alan ve vadi içinde mevcut hazine arazilerinin kullanımı ile başlanacak projenin detaylı mali ve planlarının ortaya çıkarıldıktan sonra kamuoyu ile 1 hafta içinde paylaşılacağını belirtti.

Kararaslan, “Bu paylaşım ile birlikte geri dönüşleri değerlendirmek üzere kurulacak proje ekibimiz tadilatları yaparak alana konu uygulamaları Belediye ve yap-işlet yüklenicilikleri ile özel sektör taleplerine uygun arazi vasıf değişiklikleri sağlanarak sürdürülebilir bir turizm vadisi üreteceğiz. Bu çalışmaların ortaya çıkması ile vadi üzerinde doğal varlıklarımıza ve insan kaynaklarımıza yönelik önemli çalışma planları oluşturulacaktır” dedi.

Çapakçur Vadisi ve Planları’nın uygulama sürecinde su tutma ve kıyı koruma planlarının DSİ tarafından yapılacağını ifade eden Karaarslan, bu alana konu sosyal ve içtimai mekân ve alanların plana uygun olarak halka arz edileceğini söyleyerek, “Bingöl için önemi ancak yapılmaya başlanınca anlaşılacak vadi varlığı bölgemiz turizm cazibe merkezi haline getirilmeye uygun bir yapı ve doku olarak bu alanda tahribat oluşmadan koruma ve geliştirme anlayışı ile sosyal ve yaşamsal alanlar üretilmesinin kentsel gelişime önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.

Konu ile ilgili açıklama alanda yapılması düşünülen planlama ile koruma ve sosyal yaşam alanları ile insan hareketlerinin altyapısına uygun ihtiyaçlar ve modeller, kamu ve özel sektör yatırımlarına uygun ekonomik yatırımlar ve plana giren detayların yap işlet modeli ile daha az kaynak gerektirdiğini ve kolay uygulanabilirliğini ve bu planların mali gereklilikten çok inanma ile aşılabileceğini vurgulayan Karaarslan, Bingöl Belediyesi Çapakçur Vadisi’nin üst havzada başlayarak Çapakçur deresi bölgesinin tüm alanlarına yayılarak 3 aşamalı bir uygulama ile kısa ve orta vadede planların gerçekleştirileceğini ve bu doğrultuda Bingöllülerin yaşamını güzelleştirecek doğal bir vadi katacaklarını söyledi.

Projenin Bingöl açısından önemine değinen Karaarslan, “Bingöl ili Çapakçur Vadisi ıslahı, proje ve planları ile hidrolojik verilere göre sel ve taşkın önleme başta olmak üzere en önemli mevzunun Çapakçur Vadisi’nin yaz dönemlerinde yaşadığı su sıkıntısını ortadan kaldırmak için planlanan su depolama tesisleri ile bu vadi yeşil bir cennete dönüşecektir. Bu temel yaklaşıma konu proje ve detayların hidroloji verilerine göre ele alınarak, DSİ desteği ile kıyı koruma yapıları, malzeme tutucu ıslah sekileri, su tutucu gölet yapıları, taşkın kıyısına konu konsept parkların inşası yapılarak bölgede flora ve faunanın canlandırılacağı, bu alanın insan yaşamına doğal dokusu ile hizmet edecektir. Alanda oluşturulacak parklar, hobi bahçeleri, at çiftlikleri, spor amaçlı tesisler, yürüme ve bisiklet yolları, çay bahçeleri ve iaşe alanları, eğlence alanları ve Bingöl Kültür Evleri olmak üzere vadi ıslah ve havza bazlı projeler ve fizibilite çalışmaları teknik ve mali olarak değerlendirilerek soru ve öneriler ile şekillendirilmek üzere planlar kesinleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

Projenin kaynak sorunu olmadığını belirten Cuma Karaarslan, “Bu konuda Kalkınma Bakanımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’ın talimatı, Başbakanlık ve DSİ kaynakları, buna uygun yerel ve kamu desteklerinin sağlanacağı ve kullanılacağı yönünden projenin yerele, doğaya ve insana uygun olarak her türlü desteklerin verileceği uygun görülmüştür” dedi.

Karaarslan, “Bu vadi doğal dokuyu bozmadan, kentin sosyal alanı olarak iki yakadaki yerleşim alanının ortak yaşam alanı ve orta vadede Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan sıcaktan kaçanların sığınak yeri olarak gelecek neslin insan kaynaklarına yönelik iş olanaklarına gelişim katkısı devam edecektir. Bölge insanı işin sosyal yaşam alanı olma yanı sıra önemli oranda yatırım ve istihdam sağlanacak projeler ile Bingöl için önemli bir alan kazandırılacaktır” şeklinde konuştu.

Vadinin Bingöl için önem arz ettiğini ifade eden Kültür Mahallesi Muhtarı Ali Bozkurt, “Mirzan Mahallesi Seyir Terası’ndan Düzağaç’a teleferik yapılmasını istiyoruz. Çapakçur Vadisi’nde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Çapakçur Vadisi Projesi’ni çok beğendiğini ifade eden Simani Mahalle Muhtarı Ferhat Aymaz, “Bingöllüler her şeyin en güzeline layık. Çok büyük ve güzel bir proje” dedi.

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku da, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Projenin Bingöl’e değer katacağını belirten Bahçelievler Muhtarı Emine Çakmak ise emeği geçenlere teşekkür etti.

Proje’nin bu hali ile Bingöl’e önemli getiriler sağlayacağını vurgulayan Belediye Meclis Üyesi Feyza Başak Koç, “Çok ciddi ve kaliyeti bir çalışma oldu. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Söz alan muhtarlar ve katılımcılar Çapakçur Vadisi Projesi hakkında öneri, istek ve beklentilerini aktararak, çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulundular.

Karaarslan’ın proje sunumundan sonra, söz alan katılımcıların istek ve beklentilerine uygun olarak tadilat yapılmak üzere karşılıklı görüşler not edilerek planlara işlendi.

Yapılan konuşmaların ardından kürsüye çıkan Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Çapakçur Vadisi Projesi’nde çalışmalara katkı sunanlara teşekkür ederek, “Bu çalışma aşamasında başlangıçtan şu ana kadar özverili ve inanarak yapıldığı bellidir. Bu çalışmanın Bingöl için önemi tartışılmazdır. Alanda hiçbir kişiyi, ferdi mağdur etmeyerek vadi planlarına uygun çalışmaları biz belediye olarak ya da arazi vasfı ve niteliği değişikliği yapılmak sureti ile tüm Bingöllüleri bu alana ortak edeceğiz. Biz belediye olarak bu alanda kurulacak sistemlerin paradan önce yapılabilirliğine inanarak başladık, süreç düşünme ve eyleme geçme sürecidir. Bir şeyler yapılacaksa bunu Bingöllülerle paylaşmak ve onların görüşlerini alarak, birlikte kentin geleceğine hayırlı işler katacağız. Oluşan planların hayata geçirilmesi için başlangıçta dere ıslahı ve benzeri altyapılar tamamlanarak eş zamanlı olarak bitkisel katkılar devam edecek. Süreçle birlikte kanuni bağlılıklara uygun olarak yap işlet, kiralama, özel mülk alanlarının tasnifi ve ticari vasıf katma yolu ile bireysel ya da bir araya gelecek müteşebbislerimize 10 yıllık bir ticari yatırım potansiyeli ve geleceğe ekonomik gelir ile birlikte doğal dokuya uygun yapılar ile sürdürülebilir kentler katmayı sağlayacağız” dedi.

Seçim vaatlerinden birini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyleyen Başkan Barakazi, “Bingöl Belediyesi olarak Çapakçur Vadisi’nin önemini algılayan ve bu alanda yapılacak çalışmaların Bingöl’ün kentleşme sürecinde yaşanan sıkıntılarını aşmak üzere bir bilinç ile yaklaşıyoruz. Kentlerin gelişimi, kentsel ihtiyaçlarının ve yaşamsal manevra alanlarının öneminin farkındayız. Bu alanda sosyal, kültürel ve ekonomik faaliyetlere konu planlamalar ile kamu ve özel sektörün önündeki sıkışıklığı aşarak, gelişim sağlamayı sürdüreceğiz. Bu bakımdan belediyemiz Bingöl için öngördüğü kalkınma ve kamu yararı olan tüm faaliyetleri zaman geçirmeden yerine getirmek üzere sorumluluğunun bilincindedir. Çapakçur Vadi Projesi iddialı olduğumuz projelerden biri. Vadi çalışmasının ilimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Başkan Barakazi, Çapakçur Vadisinin üst havzasından başlayarak Çapakçur Deresi bölgesinin tüm alanlarına yayılarak 3 aşamalı bir uygulama ile Bingöllülerin yaşamını güzelleştirecek doğal bir vadi katacaklarını sözlerine ekledi.