Etkinlikler geleneksel hale gelecek
07.03.2016

Bingöl Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediği iki ayrı programla ilin kültürüne katkı sağladı. Kültür Merkezi’nden düzenlenen panelle Zazaca’nın tarihi ve yaygınlaştırılması için yapılabilecek çalışmalar anlatılırken, Hesarek Kayak Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu.

Bingöl Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlediği iki ayrı programla ilin kültürüne katkı sağladı. Kültür Merkezi’nden düzenlenen panelle Zazaca’nın tarihi ve yaygınlaştırılması için yapılabilecek çalışmalar anlatılırken, Hesarek Kayak Merkezi’nde düzenlenen etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu.

Bingöl Belediyesi, ‘Kültürümüzü Yaşayalım, Yaşatalım’ sloganıyla ilin kültürüne katkı sağlamak amacıyla etkinlikler düzenledi.

Etkinliklerin ilk ayağı, Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Programa, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi ve eşi Pervin Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektör Vekili Abdurrahman Gül, AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, Belediye Başkan Yardımcıları Ragıp Atala ve Sabri Alkış, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

ZAZACA, KÜLTÜR VE TURİZM KONULARI ELE ALINDI

Zazaca, kültür ve turizm konularının ele alındığı panele, konuşmacı olarak Bingöl Üniversitesi Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Üzeyir Kement ve Bingöl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Varol ve ile Bingöl’ün Dengbejlerinden Hasan Berdibek katıldı.

Panelde konuşan Kement, Bingöl’ün var olan doğal ve kültürel özellikleri itibariyle turizm faaliyetleri için uygun bir saha niteliği taşıdığını söyledi.

Kement, “Bu kapsamda alana yönelik gelişimlerin sağlanabilmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, akademisyenlerin, bölge halkının ve Bingöl’ün geleceğinin mimarı olan gençlerin ortaklaşa çalışmalarda bulunması önem arz etmektedir. Bingöl’ün doğru tespitler yapıldığı takdirde, var olan kültürel ve doğal özellikleriyle gelecekte marka destinasyonlardan biri haline getirilmesi mümkün görünmektedir” diye konuştu.

 “YAZILI KAYNAKLAR SON 30 YILDA OLUŞTU”

Kement’in ardından söz alan Varol, Zazaca konuşma yaptı.

Zazaca’nın tarihi hakkında bilgi veren Varol, Zazaca’nın çok güçlü bir sözlü geleneği olmasına rağmen, yazılı kaynakların son 30 yılda oluştuğunu ifade ederek, “20. yüzyılın ilk yarısında yazılan iki Zazaca mevlitten sonra, uzun dönem herhangi bir yazılı metne rastlanmıyor. Cumhuriyetin ilanından sonra ilk yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan asimilasyon politikaları ile bu diller de yok sayılmış ve bunların gelişiminin önüne kalın bir set çekilmiştir. 1960’lı yıllardan sonra bazı dergi ve gazetelerde az da olsa birkaç Zazaca metin yayınlanır, 1980 darbesi ile az da olsa gelişmeye başlayan Zazaca yazını tamamen durur ve bu alanda çalışanlar yurtdışına çıkmak zorunda kalırlar. Bu gidiş aynı zamanda Zazaca için yeni bir başlangıç olur ve burada Zazaca yazını gelişimini daha rahat bir ortamda devam ettirir” dedi.

Zazaca’nın gelişmesine yönelik yapılan çalışmaları da aktaran Varol, şunları söyledi: “Özellikle 2003 yılında Avrupa Birliği süreci ile Zazaca ile ilgili daha rahat bir ortamın oluşmaya başladığını görüyoruz. Bu dönemden itibaren Zazaca kitaplar yayınlayan yayınevleri açılıyor, Zazaca ilk olarak haftada yarım saat TRT’de kendisine yer buluyor. 2010 ve sonrasında ise Zazaca ile ilgili daha iyimser bir havanın ve ortamın oluştuğunu görüyoruz. Bu tarihten itibaren üniversitelerde yüksek lisans bölümleri açılmaya başlandı, daha sonrasında Zazaca seçmeli ders olarak okullarda verilmeye başlandı.”

“ZAZACA ÖLÜMÜN EŞİĞİNE GELDİ”

Ulus-devlet sisteminin tek merkezli yapısı ve tek dilli politikaları nedeniyle Zazaca’nın göz göre göre ölümün eşiğine kadar geldiğini kaydeden Varol, “Bu süreçten sonra yapılabilecek en doğru iş, Zazaca’nın yaygınlaşmasını sağlamak, hayatın her alanında Zazaca’yı merkeze almaktan geçiyor” dedi.

Panelin ardından sahne alan Bingöl’ün Dengbejlerinden Hasan Berdibek ise Rençber Aziz türküleri ile programa ayrı bir güzellik kattı.

Bingöl kültürünü yansıtan malzemelerle donatılan platformda sahne alan Şehr-i Bingöl Tiyatro Grubu, Zazaca kız isteme oyunu ile katılımcılara keyif dolu anlar yaşattı. Programda, katılımcılara yöresel yemekler ikram edildi.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER OLUŞTU

‘Kültürümüzü Yaşayalım, Yaşatalım’ etkinliklerinin ikinci günü, Haserek Kayak Merkezi’nde devam etti.  Kayak etkinliğiyle başlayan program, ip çekme, leğenle yarışma, müzik şöleni, kızakla yarışmaları ve çekilen halaylarla renkli görüntülere sahne oldu.

Katılımcıların keyifli bir gün geçirdiği etkinlikte Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, vatandaşlara ekmek arası sucuk ikram etti.  Barakazi, etkinlikte yer alan gazetecilere de kendi eli ile pişirdiği ekmek arası sucuk ikramında bulundu.

“ETKİNLİK GELENEKSEL HALE GELECEK”

Etkinlik sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Yücel Barakazi, “Kültürel değerlerimize sahip çıkmanın en iyi yolu gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak ve gençleri bu konuda bilinçlendirmektir. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Belediyemiz tarafından iki gün süren etkinlik düzenledik. Yoğun katılımın olduğu etkinliklerde kültürümüzü en iyi şekilde tanıtmaya çalıştık. Bingöl Belediyesi olarak ‘Kültürümüzü yaşayalım, yaşatalım’ etkinliklerimizi geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Bu konu da kararlıyız. Etkinliğe katılanlara çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.