Havamız temiz
13.01.2016

Yerel basında sıkça gündeme getirilen hava kirliğine ilişkin basın açıklaması yapan Valilik, hava kalitesinin normal değerlerden daha iyi durumda olduğu belirtti. Açıklamada, geçici hava kirliliğinin kalorifer kazanlarının tekniklere uygun olarak yakılmadığından kaynaklandığı vurgulandı.

Yerel basında sıkça gündeme getirilen hava kirliğine ilişkin basın açıklaması yapan Valilik, hava kalitesinin normal değerlerden daha iyi durumda olduğu belirtti. Açıklamada, geçici hava kirliliğinin kalorifer kazanlarının tekniklere uygun olarak yakılmadığından kaynaklandığı vurgulandı.

Bingöl Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait Bingöl İli Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerini açıkladı.

2015 yılı Aralık ayı verilerine göre kentin hava kalitesinin normal değerlerden daha iyi durumda olduğu kaydedilen açıklamada, “İlimizde hava kirliliği ile mücadele Belediye Başkanlıkları ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte ve böylece vatandaşlarımızın daha temiz bir hava solumaları hedeflenmektedir. Bingöl Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesi içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait Bingöl İli Hava Kalitesi İzleme İstasyonu bulunmaktadır. Bu izleme istasyonunda; PM10(Partikül Madde), SO2 (Kükürt dioksit) değerleri saatlik periyotlarla otomatik olarak ölçülmekte ve www.havaizleme.gov.tr adresinden yayınlanmaktadır ‘Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ne göre 2015 yılı için 24 saatlik maksimum PM10 (Partikül Madde) değeri 90 µg/m3, SO2 (Kükürt dioksit) değeri 225 µg/m3 olup; İlimizde Aralık ayı 24 saatlik maksimum PM10 (Partikül Madde)  aritmetik ortalaması 31 µg/m3, SO2 (Kükürt dioksit) aritmetik ortalaması 14 µg/m3 tür.  2015 yılı Aralık ayı verilerine bakıldığında İlimizin hava kalitesinin normal değerlerden daha iyi durumda olduğu görülmektedir” denildi.

“KALORİFERCİLER EĞİTİLİYOR”

Geçici hava kirliliğinin kalorifer kazanlarının tekniklere uygun olarak yakılmadığından kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “ilimizde kış aylarında kalorifer kazanlarının, yakma tekniklerine uygun olarak yakılmamasından kaynaklanan geçici bir kirlilik oluşmaktadır. Bu durumun düzeltilebilmesi için; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce yaklaşık olarak 200 kaloriferciye, kaloriferlerin tekniğine uygun olarak yakılmasıyla ilgili eğitim verilmekte olup konu ile ilgili eğitimlere devam edilecektir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ve yetki devri yapılan Bingöl Belediye Başkanlığınca ilimizde satışı yapılan (kullanılan) kömürden 2015 yılında 38 adet katı yakıt numunesi alınmıştır.  Alınan numuneler Bakanlığımızın verdiği yeterlilik belgesine sahip olan ve Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akreditasyonu sağlanmış laboratuvarlarda analiz ettirilmiş olup, analiz raporlarının herhangi bir uygunsuzluğa rastlanılmamıştır.”

“DENETİMLER DEVAM EDİYOR”

Kış sezonu boyunca Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ve Bingöl Belediye Başkanlığı ile birlikte düzenli olarak denetimler yapıldığını ifade edilen açıklamada, “Bugüne kadar 50 adet denetim gerçekleştirilmiş olup bu denetimlerde kömürün kalitesine, kalorifer yakıcısının ateşçi belgesine ve kalorifer kazanının tekniğine uygun yakılıp yakılmadığına ilişkin denetimler yapılmış ve yapılmaya devam edilecektir” denildi.