Kadın Emek Çarşısı Projesi’nin hayata geçiriliyor olmasında dolayı memnuniyetini dile getiren Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, proje ile kadınların ürettikleri ürünlerin pazar sorununun da ortadan kalkacağını söyledi.
Kadın Emek Çarşısı Projesi’nin hayata geçiriliyor olmasında dolayı memnuniyetini dile getiren Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, proje ile kadınların ürettikleri ürünlerin pazar sorununun da ortadan kalkacağını söyledi.
İmkân bulduğu takdirde üretecek gücün başında yer alan kadınlar için dev bir proje daha hayata geçiriliyor. Kendi ürettikleri ürünleri satabildikleri bir pazar alanı oluşturulması adına çok önemli olan Kadın Emek Çarşısı Projesi ile kadınların istihdama dâhil edilmesi sağlanacak. Bingöl Belediyesi ile Bingöl Valiliği’nin ortaklaşa yürüttüğü Kadın Emek Çarşısı Projesi ile kadınlar evde ürettikleri yerel ürünleri için pazar imkanı bulacak.
Kadın Emek Çarşısı Projesi’nin Tanıtım Toplantısı Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, davetliler ile vatandaşlar katıldı.
Bingöl Belediyesi ile Bingöl Valiliği’nin ortaklaşa yürüttüğü Kadın Emek Çarşısı Projesi’nin Tanıtım Toplantısının açılış konuşmasını yapan Bingöl Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olan Feyza Başak Koç, “Bu projedeki amacımız kadın istihdamını arttırmak, kadınların kendi ürettikleri ürünleri satabildikleri bir pazar oluşturmak, kadın gücünü ekonomiye kazandırılmak ve kadın desteğiyle ve kadın duyarlılığı ile mutlu ve huzurlu yuvaların sürdürülmesini sağlamaktır. Bundan önceki dönemlerde kadınlarımız sürekli her fırsatta pazar yeri sıkıntılarını dillendirdiler. Biz de bu talepleri zenginleştirmeye çalışarak, Bingöl Belediye Başkanımız Yücel Barakazi’ye açtık. Kendisi de sağ olsun bu projeyi hayata geçirebileceğini ve yer tahsisi konusunda yardımcı olabileceğini bize iletti. Finansal Destekte ise Başbakan Yardımcımız Cevdet Yılmaz’ın büyük katkısı oldu. Bu girişimler sonucunda Kadın Emek Çarşısı kurulma fikri ortaya çıktı. Kadın Emek Çarşısında ki amacımız öncelikle kadın istihdamının artırılması olacak” dedi.
Proje hakkında detaylı bilgi veren Koç, “Kadın Emek Çarşısı için Belediye ile yapılan görüşmeler sonucunda Ağız-Diş Hastanesinin karşısında bulunan 1190 m2’lik alanda kurulması uygun görüldü. Öngörülen pazar yerinde 20 adet yaklaşık 10 m2 demonten satış büfesi, 1 adet idari bina, 1 adet WC ( bayan-erkek-engelli) 1 adet mescit ( bayan-erkek), 1 adet kafeterya ve çocuk oyun alanı ve peyzaj düzenlemesi yapılması planlanıyor. Projeye destek veren Başbakan Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’a, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger’e, Belediye Başkanımız Sayın Yücel Barakazi çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kadın Emek Çarşısı Projesi ile kadınların kendi ürettikleri ürünleri satabildikleri bir pazar alanı oluşturulacağını ifade eden Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, projenin maliyetinin 400 bin TL olduğunu belirterek, “Biz kadınlarla ilgili ne çalışma olursa olsun sonuna kadar destekçisi olacağız. Proje ile birlikte kadınların istihdama dahil edilmesini sağlanacak. Bingöl Belediyesi olarak kadınlar ile ilgili olan fikir ve projelere sürekli açığız. Kadın Emek Çarşısı ile kadınların ihtiyacı olan Pazar alanı ihtiyacı önemli ölçüde karşılanacaktır. Proje ile kadınların kendi ürettikleri ürünleri satabildikleri bir pazar alanı oluşturulacak. Kadınların istihdama dahil edilmesini sağlanacak. Kadınlarımız meslek edindirme kurslarında öğrendiklerini ürüne dönüştürüp Kadın Emek Çarşısında pazarlayabileceklerdir. Bu şekilde aile bütçesine de katkıda bulunacaklardır. Üretilecek ürünlerin el emeği ve yöresel ürünler olması nedeniyle kültürümüzü yaşatmak ve turizme katkı sağlamak hedeflenecek. Projeden İlimizde yaşayan ve kendi işini kurmak isteyen potansiyel kadın girişimci adayları ile mikro krediden destek almış kadınların faydalanması planlanacak. Kadın Emek Çarşısı Projesi’nde emeği geçen Başbakan Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz’a, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger’e, BİNTSO Kadın Girişimciler Kurulu Üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Projeye tereddüt etmeden destek verdiğini belirten Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ise, “Bugün kalkınmış ülkelere baktığımızda bu ülkelerin öncelikle bütün maddi kaynaklarını, ülkenin bütün yer altı ve yer üstü zenginliklerini ve ülkenin bütün coğrafyasını her santimetre karesine kadar değerlendiren ülkeler olduğunu görürüz. Aynı zamanda bu ülkeler sadece bunlarla değil, insan sermayesini de son ferdine kadar kullanan ve bu sermayeyi ülkesinin kalkınmasına koşabilen ülkelerdir. Toplumumuzun yarısı kadınlardan müteşekkil ve kadınlar ne kadar toplumda atıl kalırlarsa, toplumumuzun kalkınmasının eksik kalacağı reddi mümkün olmayan bir durum. Dolayısıyla kadınlarımızın toplumda iktisaden ve sosyal alanda aktif olmaları bizim çok önemle üzerinde durmamız gereken bir husustur. Bu proje bana getirildiği zaman öncelikle bu açıdan baktım. Bingöl’ümüzün kalkınmasında kadınlarımızın, bu kadar kabiliyetli insanın, elbette ki emeğinin bu işe katılması gerektiği kanaatiyle, bu işe hiç tereddüt etmeden destek vereceğimi ifade ettim” dedi.
Yöresel ürünlerin pazarda yer bulmasının önemli olduğuna dikkat çeken Köşger, “Bu işte temel hususlardan birisi, Valilik olarak gerek Halk Eğitim Merkezi’nde olsun gerek diğer mikro kredi gibi cihetlerde olsun kadınlarımızı eğitiyoruz. Kadınları ekonomik hayata kazandırmaya imkan olduğu kadar koşmaya çalışıyoruz. Ancak bu işlerin sürdürülebilir olması çok önemli. Biz öğretiyoruz, Halk Eğitim Merkezlerimizden öğreniliyor ancak sadece yıl sonu sergilerinde bu işler sergileniyor ve orada kalıyordu. Dolayısıyla bunun sadece Halk Eğitim Merkezleri’nde kalan bir husus olmaktan çıkmasını ve Bingöl’ün ekonomisine katkı sağlamasını mümkün kılacak olan şey böyle bir pazarın açılmasıydı. Bu projede benim önemle üzerinde durmak istediğim bir konu var. Belçika’da Brüksel’e giderseniz, Brüksel’de “Grand Place” diye bir yer var. Orada sadece kadınların el emeği dantelleri satılır. Brüksel’e giden dantel satın alır gelir. Yani bir kent kimliğinin inşasında bir hediyelik eşyanın ne kadar önemli olduğunu orada görürsünüz. Önümüzdeki dönemde Bingöl ile ilgili bir tasavvurumuz var. Bu tasavvurların içinde Bingöl’e biçtiğimiz stratejik konum, Bingöl’ü Doğu Anadolu Bölgesi’nin Afyonkarahisar’ı yapmaktır. Dolayısıyla Bingöl’e gelip burada hediyelik eşya almak isteyen ziyaretçiler siz değerli kadınlarımızın yaptığı el emeklerine yönelecektir. Sizlerden istirhamım Bingöl’e özgü ürünler üreterek bu çarşıda satmanız, Bingöl kent kimliği inşasında bu katkıyı sağlamanızdır. Bu projede emeği geçen, bu projeye katkı sağlayan başta Sayın Başbakan Yardımcımız Cevdet Yılmaz’a, Belediye Başkanımız Yücel Barakazi’ye, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Feyza Başak Koç’a, Esnaf Odaları Birliği Başkanımıza ve tüm emeği geçen arkadaşlarımıza ve siz hanımefendilere teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.
Kadın Emek Çarşısı Projesi’nin hayata geçiriliyor olmasında dolayı memnuniyetini dile getiren Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, proje ile kadınların ürettikleri ürünlerin pazar sorununun da ortadan kalkacağını söyleyerek, “Öncelikle bu kadar güzel bir projenin başlangıç aşamasında, sizlerle birlikte olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Burada şunun altını çizmek istiyorum. Hep piyasadan, siyasetten bahsediyoruz ama bir taraftan da ev hayatımız var. Ev hayatını asla ihmal etmememiz gerekiyor. Bundan dolayı kadınlarımızı ev hayatı ile iş hayatı arasında bir tercih yapmaya mecbur kılmamalıyız. İkisini aynı anda yapabilmeliler. Bunu da yolları, yöntemleri var. Bu konularda birçok hazırlık yapıyoruz. Bizim isteğimiz kadınların ne iş hayatını seçerek evden uzak kalmaları, ne de ev hayatını seçerek iş hayatından uzak kalmalarıdır. Bu yönde programlar geliştiriyoruz. Ben küçükken Bingöl’de çalışan kızlarımız kadınlarımız yok denecek kadar azdı. Şimdi ise çok farklı bir tablo var. Bingöl’de çağrı merkezi açtık, birkaç defa gidip gezdim ve orada çalışanların büyük bir kısmı genç kızlarımız. Yine tekstil fabrikaları açıldı ve orada da çalışanların büyük kısmı yine genç kızlarımız. Şu anda da “Tekstilkent” kuruyoruz. Orayı bitirdiğimizde 1000 kişilik bir istihdam oluşacak ve orada yine genç kızlarımız çalışma imkanı bulacak. Bu tür projelerle kadınlarımızın giderek daha fazla sosyal hayata katıldığını memnuniyetle görüyoruz. Yine diğer taraftan kadınlarımızın kendi el emeği dökerek ürettiği ürünler var. Fakat bunları yeterince ticari hale getiremiyorlar. Dolayısıyla bu konuda Feyza Başak hanımı ve ekip arkadaşlarını tebrik ediyorum. Birlikte düşünmüşler, Türkiye’deki diğer projeleri incelemişler ve güzel bir proje ortaya koymuşlar. Bu proje vesilesi ile inşallah bu ürünlerin kalitesi daha da artacaktır. Diğer taraftan yeni modeller de geliştirilecektir. Şimdiden hayırlı olsun diyorum. Kadınlarımıza, Bingöl’ümüze, ekonomik hayatımıza, sosyal hayatımıza hayırlar getirmesini diliyorum. Proje ortaklarını tebrik ediyorum. Valimiz Yavuz Selim Köşger’e, Belediye Başkanımız Yücel Barakazi’ye, Bingöl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı olan Feyza Başak Koç’a heyecanla verdikleri destekten dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Kadın Emek Çarşısı Projesi’nin Tanıtım Toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger ile Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, katılımcılar ile hatıra fotoğrafı çektirdi.