Bingöl İli Yerel Yönetimler Çevre Hizmetleri Birliği (Binçevbir) tarafından yap-işlet-devret modeliyle geçtiğimiz günlerde ihalesi gerçekleştirilen tıbbi atık sterilizasyon tesisinin temeli atıldı.
Bingöl İli Yerel Yönetimler Çevre Hizmetleri Birliği (Binçevbir) tarafından yap-işlet-devret modeliyle geçtiğimiz günlerde ihalesi gerçekleştirilen tıbbi atık sterilizasyon tesisinin temeli atıldı.
Bingöl merkez Beyaz Toprak Köyü mevkiinde bulunan Katı Atık Düzenli Çöp Depolama Tesisi’nde gerçekleştirilen temel atma törenine, Binçevbir Başkanı ve Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek, Solhan Belediye Başkanı Abdulhakim Yıldız, Arakonak Belde Belediye Başkanı Mustafa Döner, Ilıcalar Belde Belediye Başkanı Mehmet Akif Günerigök, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rasim Buluç, yüklenici firma yetkilileri ile belediye personeli katıldı.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Töreninde bir konuşma yapan Binçevbir Başkanı ve Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, tıbbi atıkların sterilize edilmediği halde çok tehlikeli atık türleri olduğunu belirterek, “Bingöl’de toplanan tıbbi atıklar Erzurum’a götürülerek orada sterilize ediliyordu. Bu atıklar sterilize edilmediği takdirde çok zararları olan atık türleridir. Tıbbi atıkların Erzurum’a götürülmesi yerine böyle bir tesisin şehrimize kazandırılması için girişimlerde bulunduk ve tesisin ihalesini yaparak, temel atma törenini gerçekleştirdik. Bu tesisin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
Bingöl’ün tüm belde ve ilçelerinde üretim yapan her yerden tıbbi atık toplanacağını kaydeden Barakazi, “Bunlar toplandıktan sonra sterilize edilip, bertaraf edilerek çöp alanına zararsız bir şekilde dökülecek. Bingöl’de tıbbi atık üretimi biraz düşük seviyede umarız bundan sonra tıbbi atık üreticileri daha duyarlı davranırlar. Bu işin bilincinde olmayan tıbbi atık üreticileri var. Özellikle hastanelerimiz döner sermayeden daha az para ödemek amacıyla tıbbi atığı evsel atıkla karıştırarak, çöp sahasına gönderiyorlar ve bu son derece sakıncalı ve tehlikeli bir durumdur. Katı Atık Bertaraf Tesisi Alanı sınırları içerisinde tıbbi atık sterilizasyon tesisi işletmeciliğinin yap-işlet-devret modeliyle 10 yıl süreyle tesis işletmeciliği ihalemizi gerçekleştirdik, sözleşmemizi imzaladık. Şimdi de tesisimizin temelini attık. İhale ile birlikte tesisimizin hem kullanım ömrünü uzayacak hem de geri dönüşümden ekonomiye katkı sağlanacaktır. İhale kapsamında Binçevbir, aylık 1.800 TL gelir elde edecektir. Ayrıca tesiste iş istihdamı da sağlanacaktır. İlimize ve Binçevbir üye belediyelerimize hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.
SAATTE 750 KİLOGRAM TIBBİ ATIK STERİLİZE EDİLECEK
Tesisin işleyişi hakkında bilgi veren Yüklenici Firma Genel Koordinatörü İsmail Metin, şunları söyledi: “Türkiye’nin çeşitli illerinde bu tesisleri kurduk işletmeciliğini yapmaktayız. Bingöl böyle duyarlılık gösterdi ama maalesef diğer illerde bu duyarlılığı göremiyoruz. Tesisimiz yaklaşık 200 metrekare bir zemin üzerine inşa edilecek. Saatte 750 kilogram tıbbi atık stersize edilip, bertaraf edilecek. Türkiye’deki tıbbi atık stersize tesisleri içerisinde yaklaşık ilk 5 sırayı alabilecek bir tesis inşa ediyoruz hayırlı olmasını diliyorum. Tesisimiz yaklaşık bir ay içerisinde faaliyete geçecek. Tıbbi atığı toplamak için aracımızda hazır.”
Yapılan konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleştirildi. Tıbbi atıkların sterilizasyonu tesis işletmeciliğini Vertisa Çev.Teknj. İnş. Rek. Danş. İth. İrc. San. ve Tic. Ltd. Şti yap-işlet-devret modeliyle yürütecek. İhale ile Binçevbir’e aylık 1.800 TL gelir elde edecek.