Üniversite’de kariyer günü etkinliği düzenlendi
13.05.2016

Bingöl Üniversitesi, Bingöl Belediyesi, TÜGVA ile öğrenci konseyi tarafından Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi’nde öğrencilere yönelik olarak Kariyer Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşmacılar konularına göre öğrencilere önemli bilgiler aktardı.

Bingöl Üniversitesi, Bingöl Belediyesi, TÜGVA ile öğrenci konseyi tarafından Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi’nde öğrencilere yönelik olarak Kariyer Günü etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşmacılar konularına göre öğrencilere önemli bilgiler aktardı.

Bingöl Üniversitesi, Bingöl Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Bingöl İl Temsilciliği, Bingöl Üniversitesi Yeniler Öğrenci Kulübü, Bingöl Üniversitesi Öğrenci Konseyi tarafından Cuma günü 10.00-18.00 saatleri arasında Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi’nde öğrencilere yönelik olarak düzenlenen Kariyer Günü etkinliğine Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç. Mehmet Güven, TÜGVA Bingöl İl Temsilcisi Suat Çiçin, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Kariyer Günü etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doç. Mehmet Güven, “Kariyer Günü’nde emeği geçen Bingöl Belediye Başkanımız Sayın Yücel Barakazi’ye, Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Kariyer toplantı veya çalıştaylarının bilinen bazı değerlerle ilgili bir iki hususu hatırlatmak istiyorum. Yaşadığımız çevrede finansal çevrenin daha kıymetli, daha önemli olduğu bir zaman dilimindeyiz. Bugün bilgiye, tecrübeye, yönetim biliminden entelektüel sermaye adı verilmektedir. İşletmelerde en önemli kar getiren unsur olarak gözlemlenmektedir.  Bu bağlamda kendini geliştiren, donatan, bilimsel üretme anlama uygun bilimsel materyaller ile tespit edilen bilgiler ve kurumlar başarıya ulaşmaya daha yakın olup, yarınlarına daha güvenle bakacaklardır” dedi.

Etkinlikte; ‘Rekabet Piyasası ve Piyasa Ahlakı’ üzerine bilgiler aktaran Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, rekabeti salt fayda-maliyet analizine dayalı bir yarış olarak gören mekanik yaklaşımların piyasanın doğallığına ve ahlakiliğine engel olduğunu dile getirdi.

Konuşmasında rekabetin, bir bütün olarak yurttaşların refahını artırmayı hedefleyen bitmek bilmez bir mükemmellik arayışı olduğundan bahseden Torlak, günümüzde küreselleşme, ekonomik ve finansal krizler, teknolojik gelişmeler ve yeni fikirlerin yanı sıra yeni sorunlar ve belirsizliklerin tüm ülkelerdeki politika yapıcılarını kendi ekonomilerini daha rekabetçi bir hale getirmeye zorladığını ifade etti.

İslam’ın pazar ve rekabete bakış açısına değinen Torlak, “İslam’ın pazar ve rekabete bakış açısında, sadece yazılı kural ve yasaklamalar değil aynı zamanda ebedi olduğuna inanılan ahiret hayatının kaybedilmesi bakış açısı ile yazılı olmayan ancak ahlâken oldukça önem verilen bir düzenlemeler bütünü söz konusudur. Toplum hayatına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşan Ahilik, piyasayı amaç değil bir araç olarak görür. Piyasadaki en önemli aktörler olarak esnafların yetiştirilmesi Ahilik örgütlenmesinin önemsediği husustur. Esnafın ilkeli bir şekilde hayata ve piyasaya hazırlanması ve yeri geldiğinde de ilişkilerini toplumun diğer ihtiyaçları bakımından düzenleyebilme yeteneklerini geliştirecek donanıma sahip olması ve bu değer yargılarını asla unutmamaları için her türlü çaba harcanır” dedi.

Rekabette ahlâki değerlerin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Torlak, “Rekabetin ve ekonominin mekanik bir düzlemde salt fayda-maliyet ekseninde yürütülmemesine ihtiyaç var. Piyasada adil rekabet yapabilecek girişimcinin özelliklerini anlatan, Meslektaşları ve rakipleri ile hasbihal edebilmeli, diğergamlık sergileyebilmeli, yok etmeden de rekabet etmenin farkına varabilmeli, hak ettiğinden daha fazla kazanma hırsını dizginleyebilmeli, kazancından dayanışma ve yardımlaşma için pay ayırabilmeli, kazancının ahlâki değer yargılarına aykırı bir şekilde elde edilmediği kaygısı taşıyabilmeli, sosyal ve toplumsal problemler için zaman ve kaynak ayırabilmeli, farkında olmasalar bile, rakipleri, müşterileri, çalışanları ve gelecek kuşakların da haklarını gözetebilmeli” diye konuştu.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak’ın konuşmasının ardından gümüş işlemeli saat hediye edildi.

Kariyer Planlaması ve Rekabet Kurumu’ konusunda aktarımlarda bulunan Rekabet Kurumu Dış İlişkiler Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz, rekabet hukukunun temelleri, rekabet kurumunun faaliyetleri, rekabet uzmanlığı mesleği ve mesleğe giriş konularında bilgiler verdi.

Rekabet Niçin Korunması gerektiği konusu ile ilgili olarak önemli bilgiler paylaşan Arıöz, kartelleri önlemek için, yeni tekellerin oluşmasını önlemek için, piyasa gücünün kötüye kullanılmasını engellemek için, özelleştirmenin sağlıklı şekilde yürütülmesi için, piyasa ekonomisi için, toplumsal refah için rekabetin korunması gerekmektedir” dedi.

Rekabet Uzmanlığı’nın;  bir meslek memurluğu olduğunu söyleyen Arıöz, “Rekabet Uzmanı olabilmek için Rekabet Uzman Yardımcısı olarak göreve başlamak ve Rekabet Uzmanı unvanını almaya hak kazanmak gerekir. Başka kurumlardan nakil vb. yollarla Rekabet Uzman Yardımcılığına veya Rekabet Uzmanlığına atanmak mümkün değildir. Kanunda belirtilen koşulların sağlanması ve sınav sürecinin başarıyla tamamlanması Kanuni bir zorunluluktur” diye konuştu.

Rekabet Uzmanlarının Görevleri ileilgili bilgiler veren Arıöz, “Rekabet Uzmanları, dosyalarda Kanun’dan gelen bilgi isteme ve inceleme yetkilerini Rekabet Kurulu adına kullanırlar. Rekabet Uzmanları görevlerini yerine getirirken; Gerekli gördükleri her türlü bilgiyi isteyebilir, incelemelerde bulunabilir, teşebbüslere ait her türlü belgeyi inceleyebilir, bu belgelerin suretini alabilir, yazılı ve sözlü açıklama isteyebilir” şeklinde konuştu.

‘Etkili İletişim Teknikleri, Hitabet ve Diksiyon’ konularında TRT Spikeri Hamza Günerigök,

‘Kariyer Meslek Olarak Kaymakamlık’ konusunda Elazığ’ın Kovancılar İlçesi Kaymakamı Hasan Gündoğdu ve Önder Vakfı Onursal Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Hüseyin Korkut ise, ‘Üniversite Gençliği ve Gelecek Vizyonu’ konularında bilgi aktardı.

Samimi bir havada ve son derece verimli bilgilerin paylaşıldığı Kariyer Günü etkinliği, genel değerlendirmelerin yapılmasının ardından sona erdi.